Ergonomi på arbetsplatsen

En ergonomisk och genomtänkt design bidrar till personalens välbefinnande och därmed trevlig arbetsatmosfär
• ont i rygg och nacke är vanligt bland kontorsarbetare
• välbefinnandet kan förbättras med lite enkla justeringar
• att använda skärmhållare gör det lättare att skapa en ergonomisk arbetsplats och därmed lindra smärta

Hur är ergonomin på jobbet?

Har du också problem med smärta i rygg och nacke? Om du är heltidsanställd på ett kontor tillbringar du troligen runt 1 700 timmar om året vid skrivbordet.  Därför är det inte heller förvånande att nack- och skelett problem står för cirka en fjärdedel av sjukdagarna som tas ut i Tyskland, visar en undersökning från det tyska sjukförsäkringsbolaget DAK. Enligt studien är de vanligaste klagomålen rygg- och nacksmärtor orsakade av felaktig sittställning.

En av de mest avgörande åtgärderna för att hjälpa till att lösa dessa problem är utformningen av ergonomin vid skrivbordet. Höj- och sänkbara skrivbord, ergonomiska stolar samt andra mindre hjälpmedel som används på och runt skrivbordet är till hjälp för en mer ergonomisk arbetsplats. DURABLE har har många hjälpmedel och kan även erbjuda en checklista för god ergonomi på arbetsplatsen.


1. Arbeta under korrekta ljusförhållanden som kan skräddarsys för dig

Självklart är dagsljus det bästa ur evolutionär synvinkel för ditt välbefinnande [studie av Sleep Medicine Center Charité Berlin]. Men det är inte alltid så lätt att tillbringa tillräckligt med tid utomhus när man jobbar heltid. För dem och andra som uppskattar bra arbetsbelysning är så kallade dagsljuslampor ett bra val. Dessa typer av lampor kan ställas in så att de passar individen med justerbar ljusintensitet och färgtemperatur. Detta är möjligt tack vare moderna LED-lampor och tillhörande teknik.

2. Ventilation och rumstemperatur kan också påverka välbefinnandet

Kontor bör ha god ventilation. Det ska inte vara för varmt, kallt eller torrt. Varm, gammal luft kan göra dig trött och minska produktiviteten. Den ideala rumstemperaturen är mellan 17 och 20 ° C.

3. Utför ditt arbete så tyst som möjligt

Enligt Federal Institute of Occupational Safety and Health, bör ljudnivån på ett kontor ligga mellan 55 och 70 db. Denna nivå är lätt att överskrida  genom samtal mellan kollegor, telefonsamtal, datorer, skrivare och luftkonditionering. Dessa störande ljud kan störa koncentrationen och därmed sämre arbetsresultat. Oftast är kontoret utformat på ett förutbestämt sätt och god akustik måste anpassas i efterhand. Ljudabsorbenter  i form av väggar eller speciella material för väggar och golv kan rekommenderas. Möbler och växter kan också förbättra rummets akustik.

Kontrollera och förbättra din arbetsplatsergonomi

Arbetsmiljöverket har information om arbetsställning och belastning, olika föreskrifter bl a "arbete vid bildskärm" samt checklistor. Det finns även fackförbund och andra aktörer som kan ha bra checklistor för ergonomin vid kontors- och bildskärmsarbete.

Några viktiga saker att tänka på vid ergonomiskt bra val av produkter till arbetsplatsen:

  • Datorn ska ha låg ljudnivå
  • Det finns många olika typer av ergonomiska tangentbord att välja mellan, som underlättar  på olika sätt, beroende på om man har problem i underarmen, handleden, fingrarna eller nacken.
  • Moderna, ergonomiska tangentbord finns som delade eller utformade på andra sätt. Tangentbordets placering ska vara så att underarmarna vilar mot skrivbordet för att avlasta belastningen på handleden, samt vara i rät vinkel mot överarmarna. Tillbehör som handledsstöd och musmattor med inbyggt stöd hjälper till att skapa ännu bättre ergonomi.
  • Hur skärmen är placerad är också viktigt ur ett ergonomisk perspektiv. Både höjd och lutningsvinkel ska vara lätt justerbara så att det passar individuellt. Användaren ska kunna se skärmens övre och nedre kant samtidigt. Flexibla skärmhållare som kan fästas på bordet är ett mycket bra hjälpmedel för att få en bra skärminställning. Att använda en skärmhållare skapar även mer utrymme på skrivbordet och gör det lätt att ställa in skärmen på ungefär en armlängds avstånd som ofta rekommenderas. Användarvänliga skärmhållare bör passa skärmar med ett minsta diagonalmått på 24″ (för vanlig textbearbetning) och maximalt 27″ (för grafisk design). Miljömässigt hållbara skärmhållare är tillverkade av återvinningsbara material som t ex aluminium. Även om detta gör tillverkningsprocessen mer komplex, blir det extremt lång livslängd och materialet är återvinningsbart till 100%.
Nu är det din tur: Checka din arbetsplats. Har du saker inom räckhåll utan att behöva sträcka dig allt för mycket? Grattis i så fall! Om så inte är fallet är det läge att investera i en mer ergonomisk arbetsplats, med tanke på att många arbetar vid skrivbordet runt 70 dagar per år.

Stödjande roll för ergonomiskt VDU-arbete

Bildskärmsfästena från DURABLE är flexibelt justerbara i höjd och vinkel för att passa användarnas behov och möjliggör individuell positionering av skärmen som är skonsam för rygg och ögon. Sortimentet omfattar serierna PRO, SELECT och SELECT PLUS med lösningar för alla arbetsmiljöer och tillämpningar.


Arbetar du med bara en bildskärm? Det är fortfarande vanligt, men kombinationer av flera eller olika skärmar blir mer och mer populära. DURABLE bildskärmshållare finns därför i olika utföranden - för en eller två bildskärmar samt för en bildskärm plus surfplatta.

Skärmhållare PRO för 2 skärmar, bordsfäste
Art.nr: 5085
Skärmhållare PRO för 2 skärmar, bordsfäste
Skärmhållare för 2 skärmar med justerbar höjd, vinkel och stående eller liggande läge. Med bordsfäste.
Skärmstativ SELECT PLUS med arm för 1 skärm med bordsinfästning
Art.nr: 5096
Skärmstativ SELECT PLUS med arm för 1 skärm med bordsinfästning
Skärmfäste med arm för individuell justering av höjd, vinkel och läge av skärmen.
Skärmhållare PRO för 1 skärm och 1 surfplatta, bordsfäste
Art.nr: 5087
Skärmhållare PRO för 1 skärm och 1 surfplatta, bordsfäste
Skärmhållare för arbete på olika enheter. Datorskärm och surfplatta. Med bordsfäste.

Mobila enheter i ögonhöjd

Den som arbetar vid köksbordet, på ett café, i ett coworking space, på universitetet eller på resande fot använder oftast en bärbar dator eller surfplatta. Verkligheten ser ofta ut så här: Bordet är för lågt, hållningen är sned och de besvärliga spänningarna i rygg och nacke låter inte vänta på sig.


DURABLE erbjuder med sina bärbara laptop- och surfplattestativ en okomplicerad och effektiv lösning för att arbeta ergonomiskt. Respektive skärm kan därmed placeras perfekt i ögonhöjd överallt.

Laptopställ RISE
Art.nr: 5050
Laptopställ RISE
Justerbart laptopställ för laptops eller surfplattor från 10″ till 17. Steglös justering av höjd och läsvinkel.
Laptopställ FOLD
Art.nr: 5051
Laptopställ FOLD
Kompakt laptopställ för laptops och surfplattor upp till 15″. Platsbesparande, ihopfällbart och höjdjusterbart i 6 steg.
Surfplattehållare RISE
Art.nr: 8940
Surfplattehållare RISE
Surfplattehållare som passar även för smartphones upp till 13″. Steglös justering av höjd och läsvinkel.

Ergonomiska tips för vardagen

Finns det fler sätt att få bättre ergonomi i ditt dagliga arbetsliv?

Ergonomi är inte bara att ha en bra utformad arbetsplats, det är också ett sätt att lite grand av ett sätt att leva. Ibland krävs det en annat beteende för att få bättre hälsa. Istället för att acceptera smärta i rygg- och nacke - se om det finns några möjligheter att göra något åt dem istället. Här kommer en kort guide för bättre allmän hälsa:
  • ta trapporna istället för hissen
  • ta alla tillfällen som ges att stå upp och gå några steg, t ex genom att placera skrivaren en bit bort eller gå och prata med kollegorna istället för att ringa till dem
  • gör små, mjuka stretcher ofta - det finns massor av bra tips på rygg- och nackövningar online
  • rör på fötterna när du sitter vid skrivbordet
  • ta en kort promenad utomhus på lunchen för att få nytt syre till kroppen
  • apropå syre, om det går, vädra kontoret regelbundet
  • om du inte har möjlighet till en lunchpromenad, parkera gärna så långt bort från ingången som som möjligt eller ännu bättre cykla eller promenera till jobbet om du har möjlighet till det.

Vad kan du göra för att öka ditt välbefinnande på kontoret?

Börja med att tänka över din arbetsmiljö. Hur ser det ut och vad kan ändras? Har du god belysning, bra förvaringsboxar för dokument och övriga saker som du behöver ha till hands? Att göra sin arbetsplats mer ergonomisk kan lindra nack- och ryggsmärta och därmed förbättra din livskvalitet.
The office comeback: Ergonomics entices employees to return
The office comeback: Ergonomics entices employees to return
Trenddokument
Working in small spaces
Working in small spaces
With the advance of the home office, many employees are faced with the challenge of having to organise themselves in a small(st) space. In the trend paper "Working in the smallest of spaces", DURABLE looks at current circumstances and requirements for the workplace@home and presents ideas for solutions - from creative to technological.
Trenddokument

§ Lagen om ergonomi

Lag om genomförande av åtgärder för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen för att främja förbättringar av säkerhet och hälsoskydd för arbetstagare på arbetsplatsen (ArbSchG): Denna lag föreskriver hur arbetarskyddsåtgärder ska genomföras, garanteras och förbättras.

Förordning om arbetsplatser (ArbStättV): Arbetsplatsförordningen anger i detalj hur en arbetsplats ska vara utformad. De viktigaste punkterna är: Bilaga 6, Åtgärder för utformning av DSE-arbetsstationer, avsnitt 3, Riskbedömning, avsnitt 3a, Inrättande och drift av arbetsplatser, avsnitt 4, Särskilda krav för drift av arbetsplatser, avsnitt 5, Skydd av icke-rökare och avsnitt 6, Instruktioner för arbetstagare.

DIN EN ISO 10075: Denna standard gäller internationellt och visar i detalj de ergonomiska principerna för mental arbetsbelastning och stress.

DIN EN ISO 9241: Denna standard är känd som standarden för "människa-datorinteraktion". Den reglerar de ergonomiska kraven för kontorsarbete med bildskärmsterminaler.


Om du har några frågor om ergonomi, inklusive dess utformning och genomförande, kan du begära ett konfidentiellt möte med din företagshälsovård, ditt skyddsombud eller en certifierad ergonomikonsult.