Meny

DURABLE 90 ÅR: MILSTOLPAR, FAKTA & ANEKDOTER

THE STORY OF SUCCESS

Det familjeägda företaget beskrivs som ett företag med karisma. Här kombineras tradition med innovativ styrka, modern design och förstklassigt utförande. Bolagets verkställande direktör, Horst-Werner Maier-Hunke, och hans personal känner en skyldighet att föra en ansvarsfull politik för miljön, slutkonsumenter, återförsäljare, samhället i allmänhet och naturligtvis, mot varandra.

1920
Karl Hunke och Wilhelm Jochheim etablerar företaget i Iserlohn, första produkten: metallregister.

1927
Företaget har vuxit avsevärt och produktionsanläggningen i hörnet av Wallstr. / Hochstr. är bara en tillfällig lösning. Företaget köper produktions- och administrationsbyggnader på Wilhelmstr. Företag har cirka 50 anställda fram till kriget.

1945
Rehabiliteringsfasen börjar. Företaget startar igen med en personal på cirka 30 personer. De första plastindexsystemen införs under de följande åren.

1955
Inköp av ca. 6000 kvm. industrimark i Iserlohn, Westfalenstr.

1956
Uppbyggnad av tillverkningslokaler på den nya platsen. En utbyggnad blir nödvändigt på grund av det expanderande produktsortimentet efter 1949 och för att möjliggöra plasttillverkning.

1959
DURABLE uppfinner DURACLIP® som sedan dess producerats i över 500 miljoner exemplar. Klämmappen är idag den mest sålda affärsmappen världen över.

1962
Ytterligare 2000 kvm. köps i anslutning till fastigheten i Westfalenstr.

1963
Den gamla fabriken i Wilhelmstr. har blivit för liten. I och med den urbana utveckligen säljs lokalerna i staden och en industritomt på ca. 16.000 kvm.köps i Kamen-Methler. En flytt till Kamen-Methler är nödvändig eftersom att det inte finns tillräckligt med arbetare lokalt. Byggandet av den nya fabrikslokalen påbörjas samma år samt uppförandet av den nuvarande huvudadministrationsbyggnaden och centrallagret.

1965
Företaget tar upp verksamheten i sina nya lokaler på Iserlohn Westfalenstr. och i Kamen-Methler.

1970
Produktionsområdet i Kamen-Methler utökas med 5000 kvm. i en andra byggfas och uppgår nu till 8000 kvm. Den systematiska utvecklingen av sortimentet av dataregister och tillbehör börjar i början av 1970-talet.

1978
Slutförande av den tredje byggnadsfasen i Kamen-Methler, vilket ökar det totala produktionsområdet där till 10.000 kvm.

1981
Produktionslokaler och huvudkontor i Iserlohn byggs ut till totalt 4300 kvm.

1981-2005
DURABLE har vuxit internationellt med dotterbolag i Storbritannien och Sverige (1981), Nederländerna (1991), Belgien (1997), Frankrike (2000), Österrike och USA (2001). Företaget har också representationskontor i Polen (2004), Ryssland (2002) och Italien (2005).

1993
Byggandet av en modern distributionscentral med höglager i Iserlohn-Sümmern.
Köp av en produktionsplats i Gotha.

1997
Ca 5000 kvm. tillverkningsområde uppfördes under den andra byggfasen i Iserlohn-Sümmern.

1998
Produktionen i Iserlohn överförs från Westfalenstr. till Sümmern. Bordsställ SHERPA® 10 och golvställ SHERPA mottar "iF Design Award" av Industrie Forum Design Hanover.

1999
Distributionscentralen i Iserlohn-Sümmern förstärks med 4000 pallplatser.
Den bärbara CD boken CD MOBIL röstas fram till "Product of the Year" av ISPA international trade press.

2000
DURABLE sätter ett annat världsrekord i Guinness Rekordbok med sitt utbud av gem. Tre tyska gymnasieelever tillsammans med 57 medhjälpare, gör en 18 kilometer lång kedja av totalt 700 000 DURABLE-gem under 31 timmar.
Byggandet av en ny produktionsanläggning i Gotha. 

2001
DURABLE vinner "BOSS Federation Manufacturing Excellence Award 2001", den högsta utmärkelse som delas ut av den brittiska kontorsproduktsindustrin.

2002
Investering i en produktionsplats i Polen. DURABLE är "Årets tillverkare" vid OPI European Office Products Awards. VD Horst-Werner Maier-Hunke får pris för sitt "livsverk".

2003
DURABLE ställer ut på PaperWorl i Kina för första gången på egen hand och vinner Southern Westphalia Marketing Award.

2004
Komplett förvärv av produktionen i Polen. KEY BOX organisationssystem för nycklar röstas fram till "Product of the Year" av IPSA. KEY BOX väljs också som "Product of the Year" av FVKK, den tyska föreningen för konsumtionsvaror i plast. 

2005
År 2005 klättrade DURABLE till höga höjder när den berömde klättraren, Apa Sherpa, tog DURABLES översiktssystem SHERPA® till den högsta toppen på jorden under sin 15:onde bestigning av Mount Everest. Det var ett världsrekord! DURABLE vinner OPI European Office Products Award som "Årets mest innovativa företag". KEY BOX får utmärkelsen "Product of the Year" från den tyska föreningen för konsumtionsvaror i plast (för andra gången!). DURACLIP® vinner priset "Best Product" under 2005 Benelux Office Products Awards.

2006
Invigning av den nya produktionsanläggningen i Szscecin, Polen, som är cirka 24 000 m².

2007
DURABLE vinner "Product of the Year 2007"-priset i den kommersiella kontorsmaterielkategorin från den tyska föreningen Paper, Office Supplies and Stationery Industry. Översiktssystemet VARIO® Pro 10 får utmärkelsen "Product of the Year 2007" från ISPA, International Stationery Press Association.

2008
DURABLE får ny varumärkesidentitet i form av en ny och moderniserad grafisk profil.

2010
Ingår ett avtal om att förvärva varumärket Idealplast vilket innebär utökning av befintligt sortiment i form av skrivbordstillbehör och tunnor. Ingår ett avtal om att förvärva delar av Atlanta. Vi utökar vårt sortiment med kontorsmöbler som t ex vagnar, arbetsstationer, tunnor och nyckelskåp.

2011
DURAFRAME® får Red Dot Award, det 6:e designpriset.

2012
Produktionsområdet i Stettin fördubblas.

2013
VARICOLOR® får Red Dot Award.

2015
Det innovativa belysningssystemet LUCTRA® introduceras på marknaden. DURABLE SCANDINAVIA öppnar filial i Danmark. 

2016
Utbyggnad av logistikcentret i Iserlohn för att inkludera ett lager med hög lagersaldokapacitet. Den ökade kapaciteten möjliggör stängning av externa lager och lokal distribution. För 10:e gången mottar DURABLE utmärkelsen Årets Leverantör av Lyreco, världsledande inom kontor och arbetslösningar.

2017  
Med lanseringen av TABLET HOLDER-sortimentet driver DURABLE konsekvent sin produktpolicy mot lösningar för mobila arbetsmiljöer.    

2018  
DURABLE visar upp en av sina toppsäljare, DURAFRAME®, i tysk tv-reklam för första gången i företagets historia. Företaget stärker sina traditionella länkar till Tyskland som produktionsplats genom att investera 6 miljoner euro för att bygga en ny produktionsanläggning i Kamen-Methler.

 

PRODUKTERNA
DURABLE har ett brett produktsortiment och har, utöver det traditionella kontorsmaterialsegmentet, etablerat sig mycket framgångsrikt i olika nischer med sina premiumprodukter. Mer än 60 nya produkter lanseras varje år och en betydande del av försäljningen kommer från produkter som har varit på marknaden i mindre än 5 år.

MILJÖ
99,7 procent av produktionsavfallen återvinns. Ungefär 80 procent går till tillverkning av nya produkter och resterande 20 procent omvandlas till energi. År 2010 blir företaget certifierat enligt ISO 14001.

PRODUKTION
Produktionsanläggningar finns idag i Iserlohn, Kamen och Gotha (Tyskland) och Szczecin (Polen).

UTMÄRKELSER
DURABLE har vunnit över 25 priser och utmärkelser för sina produkter under de senaste 15 åren. Företaget har även blivit utsedd till bl.a "Most Innovative Company of the Year" och "The Best Supplier of the Year" av OPI.