Meny

Clean desk: mer än att bara rensa skrivbordet

Till alla anhängare av rensade skrivbord: när är en clean desk policy meningsfull och hur ska den genomföras?

Vad är CLEAN DESK?

Enligt Fraunhofer Institute (tyskt institut som bl a forskar på integration mellan människor, teknik och organisationer) slösas tio procent av arbetstiden bort på att söka efter material och dokument. Jürgen Kurz, Kaizen-expert  på kontorsmiljöer, (Kaizen är ett japanskt begrepp för förändring till det bättre) talar till och med om att 70 arbetsdagar per år slösas bort för att hantera kaos som aldrig verkar ta slut. En ny trend i arbetslivet bekämpar denna källa till ineffektivitet. Clean desk-principen förespråkar skrivbord/arbetsplatser där endast det absolut nödvändiga finns.

Varför CLEAN DESK?

Ett rensat skrivbord sparar inte bara tid utan ger också andra fördelar, förklarar Martina Heiland, PR-chef på DURABLE. "Ett stort kaos distraherar medarbetarna mentalt och kan vara omotiverande." Detta fenomen har bekräftats av professor Konradt, industripsykolog från universitetet i Kiel. "För företag som inte har personliga platser på sina kontor är det nödvändigt med en clean desk policy", tillägger Martina Heiland. "När allt kommer omkring, vem vill komma till en arbetsplats med en kollegas kvarlämnade saker - det leder bara till konflikter."

Vilket är bästa sättet att inrätta kontoret på?

Att ha så mycket ordning - kommer inte det att kväva kreativiteten? "För kreativt tänkande är det viktigt att ha ett kontor som inte ser sterilt ut", säger Martina Heiland. "En personlig touch - till exempel vissa växter, en favoritbild på väggen eller noggrant utvalda färgklickar - kommer att inspirera och motivera medarbetarna."

Tillbehör från DURABLE

"Det många glömmer som är en nyckelfaktor för clean desk konceptet är en effektiv organisering av IT-utrustningen", förklarar Heiland. De nya skärmhållarna från DURABLE lämnar mer ledigt utrymme för arbete och gör det lättare att upprätthålla ordningen på skrivbordet. De innovativa skärmhållarna kan fästas på ett platsbesparande sätt och justeras individuellt antingen med en bordsklämma, kabelhålsfäste eller väggfäste. CAVOLINE®-serien hjälper till att hålla ordning på kablar och uttag - så att vi äntligen kan säga adjö till kabelspagettin under skrivbordet.

Tillbehör som förvaringsboxarna VARICOLOR® MIX eller multifunktionella hurtsarna QUADRO® hjälper till att strukturera förvaring och ger samtidigt lite färg i vardagen.


10 fakta: För- och nackdelar med clean desk policy

+ 10% mer tid för produktivt arbete, som annars skulle ha ägnats åt att leta efter saker (Fraunhofer Institute)

+ Om ni är flera som delar skrivbord kommer man alltid till ett rensat skrivbord/arbetsplats 

+ Uppmuntrar strukturerat tänkande (Tiki Küstenmacher, specialiserad författare)

+ Ökar koncentrationen: oreda kan påverka uppmärksamheten negativt (Kiels Universitet)

+ Främjar karriären: stökigt skrivbord kan vara negativt för karriären (undersökning av Staples)

+ Ger mer avslappnad känsla: pappershögar kan ge dåligt samvete (Kiels Universitet)

+ Ger ett professionellt intryck: viktigt för besökare

+ Bättre säkerhet med kablar som inte ligger huller om buller

- Ser sterilt ut. Tips: lägg till växter, färger eller bilder på väggen

- Hindrar kreativiteten. Tips: ha personliga föremål i en låda och ta fram dem vid behov